Sunum Ezberlemenin En İyi 7 Yolu

Sunum Ezberlemenin En İyi 7 Yolu

Bir sunum hazırlama esnasında nasıl ezberleyeceğinizi bilmek göz korkutucu görünebilir. Özellikle, bir konuşmayı notsuz nasıl hatırlayacağınızı bilmeniz gerekiyorsa. Bilgi kartı bir yaşam çizgisi olabilir. Bir konuşmayı ezberlemek, sunumunuza güç ve huzur verir. Ayrıca, olumlu vücut dilini kullanmak, izleyicilerle bağlantı kurmak ve kelimelerinizin performansına odaklanmak için daha fazla alan sağlar. Peki sunum ezberlemek için nereden başlamalısınız?  Neyse ki, size yardımcı olmak için çok sayıda bellek teknikleri var.

Hafıza Sarayı

Saray tekniği popüler bir hafıza yöntemidir. Bunun nedeni hem eğlenceli hem de etkili olmasıdır. Bilginin daha kolay hatırlanmasını sağlamak için canlı, eğlenceli ve saçma görüntüler kullanır. Sunum içeriğinizi unutulmaz bir görüntüye bağlarsınız ve görüntüyü geri çağırdığınızda, içeriği de geri çağırırsınız. Örneğin, bir sunumu ezberliyorsanız, konuşmanızın ana noktalarını hatırlamanıza yardımcı olacak bir dizi canlı görüntüde gezinebilirsiniz.

Hafız sarayı MÖ 5. yüzyılda icat edilmiş eski bir tekniktir. Modern eğlence alanında Sherlock gibi seriler ve Derren Brown gibi illüzyonistler tarafından da popüler olmuştur.Bu teknik beynin uzaya nasıl tepki gösterdiğine çok bağlıdır. Bir olayın hafızası ile gerçekleştiği alan arasında derin bir bağlantı vardır. Bazıları zihin sarayını kullanır, böylece bir binanın farklı odalarından geçerler ve nesneler hatırlamak istedikleri önemli noktayı korurlar. Diğerleri daha fazla hikaye kullanır. Her iki durumda da, bellek uzaya bağlıdır. Zihninize hatıralar tutacak belirli bir yer verdikten sonra, ayrıntıları daha kolay hatırlamayı kendinize öğretebilirsiniz. Bir sunum hazırlarken ezberlemenin en iyi yolu değilse bile kesinlikle en iyilerinden biri.

Zihin Haritaları

Zihin haritaları benzer şekilde hafızanıza yardım etmenin bir yolu olarak alanı kullanır. Bilgiyi bir sahnede yakalayabileceğiniz görsel bir şeye dönüştürürler. Yoğun ve sıkıcı bir şeyi parlak ve büyüleyici bir şey haline getirmenin bir yoludur. Bir içerik listesi yerine zihin haritası bir şekildir. Bu özellikle görsel öğrenenler için faydalıdır.

Zihin Haritası

Uygulama

Tüm bu hafıza teknikleri yararlı olsa da, doğal ve akıcı bir konuşma için sunum hazırlama esnasında içeriğinizi içselleştirmek en iyisidir. İşlemin bir adımını unutursanız, tamamen kaybedilecek bir hafıza yöntemine bağlı kalmak istemezsiniz. Bunun yerine sunumunuzu o kadar iyi bilmelisiniz ki gerekirse senaryo dışı doğaçlama yapabilirsiniz. Aslında, konuşmanızın her bir yazılı kelimesini söylememek daha iyi olabilir. Daha fazla zahmetsiz dinleme ve izleyicinin rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Sunum hazırlarken nasıl içselleştirilir? Tabiki uygulama! Güvenli ve sessiz bir yer bulun ve konuşmanızı tekrar tekrar yapın. Arkadaşlarınız, aileniz ve meslektaşlarınız için yapın. Dinleyicileri olarak tavsiyelerini alın ve yol boyunca uyarlayın. İlk performansınızın sunumunuzun büyük günü olmasına izin vermeyin. Hafızanın büyük bir kısmı tekrarlamadır. Dolayısıyla, hafıza teknikleriyle birlikte, bir sunumu ezberlemenin en iyi yolu pratiktir.

Sekiz Saniye Kuralı

Her yeni sunum içeriği için, en az sekiz saniye boyunca odaklanmalısınız. Araştırmalar bunun hipokampustan belleğe bilgi aktarmasının ne kadar sürdüğünü gösteriyor. Ya da temel olarak, yeni bir şeyi işlememiz ne kadar sürüyor. Bu nedenle, sunum hazırlama sırasında nasıl ezberleyeceğinizi bilmek istiyorsanız, içeriği gerçekten öğrendiğinizden emin olarak başlayın. Telefonunuzu açmayın. TV’ye, e-postaya bakmayın. Sadece odaklanın.

Sesli okuyun

Yüksek sesle okumak, bir konuşmayı hatırlamak için harika bir yoldur. Sadece bilgiyi özümsemekle kalmayacak, sesinize olan güveni de teşvik edecek. Yüksek sesle konuşmak, hangi kelimelere rastladığınızı bulmanın harika bir yoludur. Böylece konuşmanızı daha pürüzsüz hale getirmek için düzenleyebilirsiniz. Bir konuşmayı notsuz nasıl hatırlayacağınızı bilmek istiyorsanız, burası başlamak için güzel bir nokta.

Müzik Kullanın

Müzik dinlerken sunum ezberlemek daha kolay olur. Sesi içerikle birleştirerek, akıllarının olumlu ve akılda kalıcı bir şekilde işlemesini sağlar. Öğrenirken müzik dinlemek de beynin her iki yarımküresini de uyarır. Bu, beyin gücünü maksimuma çıkarır ve bilgilerin korunmasına yardımcı olur. Bir dahaki sefere bir konuşmayı nasıl hatırlayacağınızı düşünürseniz, size rehberlik edeceğiniz bazı öğrenme şarkılarını dinleyin.

Müzik Kullanın

Hafızanızı Geliştirin

Yaklaşan büyük bir sunumunuz olmasa bile hafızanızı iyileştirmeniz yararlı olabilir. Özellikle eğer gelecekte ezberlemek için konuşmalar ve sunumlarınız olacak. Günlük hafızanızı küçük tekniklerle düzenli olarak geliştirebilirsiniz. Bu, genel hayatta bazı şeyleri hatırlamanıza ve dikkat etmenize yardımcı olacaktır. Keskin kalmak sadece işinizi ve sosyal yaşamınızı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda bir sunumu nasıl ezberleyeceğinizi bilmeniz gerektiğinde size yardımcı olacaktır. Hafıza yeteneklerinize güven duymak, güveninizi artıracak ve başarınızı teşvik edecektir. Bir sunum hazırlarken mükemmel olmanın en iyi yolunu bulun.