PowerPoint Sunum veya Prezi: Hangisini Kullanmalısınız?

PowerPoint Sunum veya Prezi: Hangisini Kullanmalısınız?

1990’lardan günümüze PowerPoint sunum hükmünü sürdürmekte. Gerçek şu ki; rekabet edecek çok fazla seçenek yoktu. Microsoft Office, ilk sunum hazırlama programlarından birini yapmış ve uzun süre boyunca tartışmasız en üstte kalmıştı. Ancak zaman değişti ve şimdi aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç sunum hazırlama aracı var. 2009 yılında kurulan Prezi, PowerPoint sunumun en büyük rakiplerinden biridir. Hedef kitlenizin dikkatini çekmeyi ve benzersiz özellikleri ve “açık tuval” yaklaşımıyla sunumunuzu bir üst seviyeye çıkarmayı vaat ediyor. Bu seçeneklerin ikisi de bir sunum hazırlarken harikalar yaratabilir. Öyleyse soru şu: PowerPoint veya Prezi sunum arasında kalsanınız hangisini kullanırdınız?

 

Prezi ve PowerPoint arasındaki Temel Teknik Farklılıklar

Bazı temel özellikleri karşılaştırmaya başlayalım. Bunlar sunum tasarım özelliklerine kıyasla bazı ikincil sorunlar gibi görünebilir. Ancak sunum hazırlama aracınızı ne için kullanmayı planladığınızı iyice düşünmek önemlidir. Örneğin, sık sık bir takım üzerinde çalışmak zorundaysanızdır ve hangisini kullanacağınıza karar verirken bir iş birliği seçeneği kilit bir faktör olabilir.

 

Prezi Sunum Ücretsiz mi? Peki ya PowerPoint?

PowerPoint sunum, çoğu insanın bildiği gibi, Microsoft Office Paketinin bir parçası olarak geliyor. Bilgisayarlar çoğu zaman Microsoft Office Hizmetlerinin ücretsiz bir deneme sürümüyle birlikte gelir, bu nedenle çoğu zaman insanlar ücretsiz olduğunu düşünebilir. Kesinlikle değil! Microsoft Office’in iki ana satın alma seçeneği vardır. Bunlardan biri, yalnızca temel bilgileri (Word, Excel ve PowerPoint) içeren tek seferlik satın alma işlemidir. Diğeri çok daha fazlasını içeren yıllık bir aboneliktir. Öte yandan Prezi, yalnızca çevrimiçi bir aylık abonelik sunar. Her birinin sunduğu özelliklere bağlı olarak farklı planları vardır. Bu nedenle hangisinin sizin için daha iyi sonuç verebileceğini dikkatlice düşünün. Prezi’nin iyi yanı tamamen ücretsiz olan temel bir aboneliği olmasıdır. Diğer planlar ayda 5 $ ‘dan başlar, Premium erişim için aylık 59 $’ a kadar çıkar.

Peki, PowerPoint veya Prezi fiyatlandırmasında kim kazançlıdır? Temel plan sizin için yeterliyse, Prezi açık farkla kazanandır. Bununla birlikte, muhtemelen bilgisayarınızda zaten bir tür Microsoft Office yüklüdür. Dolayısıyla PowerPoint neredeyse herkes için iyi bir seçenektir. Özellikle, Prezi’nin temel planının sizin için yeterince iyi olup olmadığına karar verirmelisiniz.

Prezi Sunum Ücretsiz mi? Peki ya PowerPoint?

Paylaşma ve İş birlikleri

Tüm sunumlarınız çevrimiçi olacağından Prezi’de sunum paylaşmak çok kolaydır. Sadece sunumunuzun bağlantısını kopyalayın ve paylaşın! Sunumunuzu dilediğiniz kişiyle paylaşmakta serbestsiniz. PowerPoint sunumları durumunda, bilgisayarınızın belleğine kaydedilir. Bunları örneğin bir USB bellek çubuğu gibi e-posta veya herhangi bir depolama aygıtı üzerinden paylaşabilirsiniz.

Ancak, PowerPoint sunumunuzun içindeki resim ve videolara bağlı olarak e-postayla paylaşmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda, Google Drive veya Dropbox gibi her türlü bulut depolama alanıyla her zaman paylaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise onları SlideShare’e yüklemektir. Bu, sunumunuzu tıpkı Prezi’de olduğu gibi çevrimiçi yapmanıza olanak sağlar. Ancak bu platformda artık sunumunuzu düzenleyemezsiniz. Bu yüzden en son sürümünüzü yüklediğinizden emin olun!

Prezi’yi bu alanda gerçekten farklı kılan şey, iş birlikçi eklemenizi sağlamasıdır. Ekip projelerinde çalışanlar için PowerPoint’in buna izin vermemesi potansiyel bir anlaşma olabilir. Birkaç kişinin PowerPoint’teki sunumu düzenleyebilmesini istiyorsanız sunumu hepsine göndermeli, her birini kendi sürümlerinde düzenlemelerine izin vermeniz ve ardından geri göndermelerini istemeniz gerekir. Ardından yeni bir belgedeki tüm değişiklikleri bir araya getirmeniz gerekir. Elbette, birkaç kişinin sürekli olarak değişiklik yapmasını ve değişiklik yapmasını gerektiren bir proje için bu hiç pratik değildir. PowerPoint, son yıllarda iş birliği eklemeyi ve değişiklikleri senkronize etmeyi mümkün kılan “paylaş” seçeneğini ekledi. Prezi sunum ile kolay iş birliği özelliği, yalnızca tüm katılımcıların bir Prezi hesabının bugüne kadar kazanmasını gerektiren özelliktir.

Paylaşma ve İş birlikleri

PowerPoint veya Prezi Çevrimiçi Olarak Düzenlenebilir mi?

Çevrimdışı erişim konularında, PowerPoint ve Prezi tamamen karşıt kişilerdir. PowerPoint tamamen çevrimdışı çalışmak için oluşturulmuş bir yazılımdır. Prezi, aksine, çevrimiçi bir araçtır. Her iki erişilebilirlik özelliğinin de artıları ve eksileri var. PowerPoint’e erişebilmek için, paylaşmaya çalıştığınız herhangi bir kişinin görüntüleyebilmesi için yüklü olması gerekir. Ancak Prezi durumunda, bir nedenden ötürü ya da diğerini internet bağlantısı olmadan bulursanız yapabilecekleriniz çok azdır. Açıkçası sunumlarınızı paylaşacağınız çoğu kişinin muhtemelen hem PowerPoint’e hem de web’e erişimine sahip olacağıdır.

 

Gizlilik Ayarları

Bu ikincil bir özellik gibi görünebilir ancak aslında çok önemlidir. Hassas veya özel bilgiler içeren bir sunum hazırlıyorsanız, kesinlikle herkesin görebileceği şekilde çevrimiçi olmasını istemezsiniz. Prezi’nin temel planında bulduğum asıl sorun bu. Sunum hazırlama esnasında Prezi web sitesinde otomatik olarak erişilebilir olacaktır. Bu, kesinlikle Prezi’nin sunum veritabanına giren herkesin onu bulabileceği anlamına gelir.

Prezi’de gizlilik kısıtlamaları koyabilirsiniz, ancak yalnızca PLUS ve üstü aylık planlar ile. Dolayısıyla, temel planla ödeme yapmak istemiyorsanız, ancak özel bilgilerle çalışıyorsanız, Prezi muhtemelen sizin için uygun değildir.

Gizlilik ayarları ile ilgili olarak, PowerPoint, Prezi’ye göre çok daha fazla öndedir. Başlangıç ​​olarak, sunumunuzu çevrimiçi olarak paylaşmanız hiçbir şekilde zorlanmaz. Ancak bu yeterli değilse, PowerPoint sunumunuzu her zaman parola korumalı yapabilirsiniz. Bu şekilde, yalnızca siz ve şifreyi paylaştığınız kişiler ona erişebilir.

Gizlilik Ayarları

Prezi ve PowerPoint Şablonları

Şablonlar, özellikle hızlı bir şekilde sunum hazırlamanız veya birkaç sunum yapmanız gerekiyorsa veya bunlara zaman harcamamak için gerçekten yararlı olabilir. Çoğu şablon seçeneği sizin özel gereksinimlerinize uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu noktada, PowerPoint’in sunum Prezi’ye göre açık ara avantajı vardır.

Prezibase, binden fazla sunum şablonundan daha azına sahiptir. Ancak gereksinimlerinize tam olarak uyan Prezi şablonlarını bulmak pek mümkün değil. Prezi, konuşmacıya ve izleyiciye bağlı kişiselleştirilmiş yollarla yapılan sunumlarla gurur duyar. Bunu göz önünde bulundurarak, kendi konunuz için Prezi şablonlarını aramanın sinir bozucu olması şaşırtıcı değil mi?

Diğer taraftan PowerPoint’te kullanıma hazır binlerce şablon vardır. Microsoft Office, programın kendisinde olduğu gibi, programda da çok fazla seçenek sunar. Ancak bunların yanı sıra, çevrimiçi olarak her stil, renk ve fiyattan daha fazla şablon bulabilirsiniz. Loop Multimedia’dan sunum hazırlama konusunda destek alabilirsiniz.

 

Prezi ve PowerPoint Sunum Artıları ve Eksileri: Tasarım Özellikleri

PowerPoint sunum ve Prezi’yi tasarım açısından birbirinden farklı kılan nedir? Çoğu insanın bildiği gibi, PowerPoint sunum slayt bütünlüğüyle çalışır. Yani sunumunuzu belirli bir düzende planlamanız gerektiği anlamına gelir. Muhtemelen bir başlık slaydı, bir giriş slaydı vb. olacak. PowerPoint’te sunmak belirli bir sıralama anlamına gelir. İlk konunuzdan sonra doğrudan 2. noktaya gidersiniz ve ilerlemeye devam edersiniz. Bu nedenle, doğrudan birbiriyle ilgili konularınız varsa, PowerPoint sizin için mükemmeldir. Doğrusal sunumları, neden-sonuç ilişkilerini ve analizini sergilemenize izin verecektir.

Prezi’nin slaytları yoktur, fakat açık bir tuvalile çalışır. Prezi sunum hazırlarken ile farklı konular arasında yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirsiniz. Yakınlaştırmak, belirli bir konunun daha fazla detayına girebilirken, uzaklaştırmak izleyicinizin daha büyük resmi görmesine ve sunumunuzun farklı öğelerinin nasıl birbirine bağlı olduğunu görmenize yardımcı olacaktır. Prezi, akışla gitmek ve bir konudan diğerine atlamak zorunda olduğunuz sunumlar için mükemmeldir. Bir bakıma Prezi sunum bir sohbete benzer.

 

Artıları

Her iki sistemin de artıları ve eksileri var. Örneğin PowerPoint sunum doğrusal sistemi, kullanımı biraz daha kolaydır. Gerçek şu ki, birçok kişi zaten PowerPoint sunum kullanılıyor ve kullanmayanlar için de sezgisel bir programdır. Tasarımcı olmayanlar için bile PowerPoint, öğeleri eklemeyi ve düzenlemeyi kolaylaştıran birçok özelliğe sahiptir. Animasyonlardan renk paletlerine kadar yüzlerce seçeneğe sahiptir. PowerPoint’te sunum hazırlarken hemen hemen her şeyi yapabilirsiniz. Grafikler ve şemalar için de çok fazla seçenek vardır.  Bu nedenle verileri göstermek için idealdir. PowerPoint, ayrıca basılı bildiriler basmak veya videoları ve GIF’leri gömmek gibi birçok ek özelliğe sahiptir. PowerPoint, son yıllarda Prezi ile rekabet etmeye çalıştı ve çok ilginç bazı özellikler ekledi. “Zoom” ve “morph” özellikleri, kendi güçlü yanlarını bırakmadan PowerPoint sunumlarını daha “Prezi benzeri” yapmanıza izin verir. Özellikle de Morph ile artık PowerPoint gibi hissetmeyen PowerPoint sunumları yapabilirsiniz. PowerPoint’e gelince, hayal gücünüz sınırdır.

Öte yandan Prezi sunum, “vay” faktörünün katma değerine sahiptir. Prezi sunumları, yakınlaştırma ve geçiş özellikleriyle ortalama PowerPoint’inizden çok farklı bir his uyandırır. Daha fazla doğaçlama yapmanıza ve pek çok ilgisiz slayttan geçmeden ileri ve geri gitmenize olanak sağlar. Sunumun izleyicileriniz için daha dikkat çekici olmasına yardımcı olabileceğinden bu hem bir nimettir, hem de bir lanet olabilir. Ancak aşırıya kaçmaya dikkat edin, çünkü aşırı derecede kafa karıştırıcı yapabilir.

 

Eksileri

Gerçek şu ki, PowerPoint bugünlerde “kötü bir üne” sahip. Hiç bir toplantıya gitmediniz ve “lütfen, bunun başka bir 100 slaytlı PowerPoint olmamasına izin verin” diye düşünmediniz mi? Hayal kırıklığı ve can sıkıntısı, PowerPoint sunumlarıyla ilgili olduğunu öğrendiğimiz duygulardır. Doğrusal yapısı ve ezici seçenekleri kolayca yanlış kullanılabilir.

Hayatınızda kaç tane PowerPoint sunumu gördünüz? Onlarca? Yüzlerce? Ve bunlardan kaç tanesi gerçekten iyiydi? Pek çok insan gerçek potansiyelini elde edemediğinden, çoğumuzun “PowerPoint ile ölüm” sendromunu yaşamış olması şaşırtıcı değildir. Sadece “PowerPoint” kelimesini duymaktan sıkılmaya ve ayrılmaya başlayabilirsiniz. Çok fazla metinden animasyonların kötü kullanımına kadar, kötü sunumlardan bıkmak kolaydır.

Öte yandan, Prezi kesinlikle taze görünümünden yararlanır. Tam olarak varsayılan sunum hazırlama programımız olan PowerPoint’e alışkın olduğumuz için, Prezi farklılıkları heyecan verici hale geldi. Fakat çok farklı olmanın da kendi eksileri var. Çoğu kişi zaten PowerPoint ile çalışmaya alışkın. Prezi’ye geçmek, herkes için uygun olmayan yepyeni bir öğrenme süreci gerektirir. Kesinlikle böyle bir değişiklik yapmak için çaba harcamak gerekir.

Prezi’nin bu kadar özel kılan özellikleri de olumsuz bir yönü olabilir. Belki bunu duymamışsınızdır, ancak “Prezi tarafından ölüm” de vardır. Sunumlar o kadar karışık olabilir ki sıkıcı, eski moda, beyaz bir arka plan PowerPoint için yalvarabilirsiniz. Dikkatli olmak ve gerçekten “bu, izleyicilerimin sunumumu daha iyi anlamalarına yardımcı olacak mı” diye düşünmeniz gerekir.

PowerPoint Sunum veya Prezi: Hangisini Kullanmalısınız?

Peki Sizin İçin PowerPoint mi Yoksa Prezi mi Daha İyi?

Sadece bir tane seçip hayatınızın geri kalanında buna bağlı kalmanıza gerek yok. Hem PowerPoint hem de Prezi sunum, keşfetmeye değer özelliklere sahiptir. Gördüğümüz gibi her ikisine de nispeten kolay erişebilirsiniz. Bu yüzden onlara bir şans vermeye değer. Ancak, her birini ne zaman kullanmalısınız?

PowerPoint, grafikleri ve doğrusal yapısıyla raporlar ve veri sunumlar için mükemmeldir. Şaşırtıcı tasarım araçları, en sıkıcı konuların bile dikkat çekici olmasını sağlar. Hedef kitlenizin araştırmanızı ve tekliflerinizi görselleştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Prezi’nin sunumları ilgi çekici ve etkileşimli olacak şekilde tasarlanmıştır.  İzleyicilerin katılımını gerektiren hikaye anlatımı veya sunumlar için harikalar yaratır.

Her ikisi de harika araçlardır. Hangisinin daha iyi olduğu nasıl kullanıldığına ve sunum yapan kişinin bunlardan en iyi şekilde yararlanabilme becerisine bağlıdır.