PowerPoint Sunum için Hikaye Anlatma Teknikleri

PowerPoint Sunum için Hikaye Anlatma Teknikleri

En eski anılarınızdan biri, uyumadan önce yatmadan önce hikayeler okuyan biriyle ilgili olabilir. Hikayelerin çoğu One Piece animesi kadar büyüleyici olmasa da genç ruhlarımızı tatmin etmeye yetti.

Şimdi, çocukken eskisi kadar uyku vakti hikayeleriyle ilgilenmiyor olabiliriz. Şimdi bile sıkıcı ve yorucu olduğunu düşünebiliriz. Ancak günümüzde bir yetişkin olarak bile hikaye okumayı hala çok sevdiğimizi bilmiyor musunuz?

Evet, hepimiz hala hikaye okumayı seviyoruz ama yetişkinler olarak farklı türde hikayeler duymaya alışkınız. Hiç TED izlediniz mi? Elinizden geldiğince inkar edin, ancak bu, yetişkin izleyiciler için düzgün ve güzel bir şekilde sarılmış bir hikaye anlatma programı.

Uzun lafın kısası, bir hikaye okumaya yönelik gizli arzumuz, PowerPoint sunumunuzu geliştirmek için birincil silahınız olabilir. Ancak, bu potansiyelleri gerçekleştirmek için önce onunla ilgili tüm hikayeyi bilmeniz gerekir. İşte PowerPoint sunumunuzu geliştirmek için hikaye anlatma tekniklerine ihtiyacınız olan makale.

PowerPoint sunumunuzu hazırlamak için hikaye anlatımı bilimi

Hikaye anlatımı, bebekleri uyutmanın bir yolundan daha fazlasıdır. Princeton Üniversitesi’nde bir Sinirbilimci olan Uri Hasson, bir keresinde beynimizin bir hikaye okunmaya nasıl tepki verdiğini araştırmıştı .Bilim adamı, bir hikaye dinleyen katılımcıların beyin aktivitelerini taramak için MRI kullandı.

Bu araştırmada Hasson, hikaye anlatıcısının ve dinleyicinin beyin aktivitesinin senkronize olduğunu buldu. Lütfen dikkatlice okuyunuz çünkü araştırma iki farklı insan beyninin birbiriyle senkronize olduğunu ortaya çıkardı.

Bunun nedeni, filmlerimizi zihnimizde yaratmayı sevmemizdir. Tıpkı bir kitap okurken, okuduklarımızın görsel imgelerini oluştururuz. Ancak bir hikayeyi dinlemek, okumanızı gerektirmez.

Aynı görsel imge olayı, siz mikrofonun diğer tarafındayken de oluyor. Bir hikaye anlatırken bazı bilgileri işlemeniz gerekir.

Psikolog ve Los Angeles merkezli Medya Psikolojisi Araştırma Merkezi Direktörü Pamela Rutledge , “Bir hikayedeki şeyleri anlatırken, sizi birçok şekilde meşgul eden görsel görüntüler yaratıyorsunuz” dedi .

Neden hikaye anlatımı ile mevcut?

Hikâye anlatmanın beynimiz üzerindeki etkisini öğrendikten sonra, bu sohbeti bir adım öteye taşıyarak pratik bir şeye dönüştürelim. Bu durumda, hikaye anlatımını ekşi bir PowerPoint sunumunun bir parçası yapmakla ilgilidir.

Neyse ki, hikaye anlatımını PowerPoint sunumlarıyla nasıl bütünleştireceğimizi öğrenmemize gerek yok. Garip gelebilir ama aslında PowerPoint sunumumuzda sattığımız veya sunduğumuz şey bir hikaye. Hikayemiz ne kadar iyiyse, izleyicilerimizin sunumumuza tepkisi de o kadar iyi olur.

Hala sunumumuzun çoğunun hikaye anlatımı olduğuna inanmıyor musunuz? Şimdi sadece gerçekleri ve verileri anlatan bir sunum oluşturmaya çalışın. Bu eskiden sunduğun bir şey miydi? Tabii ki hayır, her zaman bir PowerPoint sunumu yaparken yaptığınız şey hikaye anlatmaktı.

Yalnızca gerçekleri ve verileri belirtmek, sunumunuzu sıkıcı ve sıkıcı hale getirecektir. Kimse sunumunuzu dinlemek istemez ve bazıları buna zorlansa bile söylediğiniz her kelimeyi anında unutur.

Ancak her inek wagyu olmadığı gibi, her hikaye anlatımı da PowerPoint sunumunuzu geliştiremez. Sunumunuzun kalitesini artırmak için, hikaye anlatımı sunumunuzu başarıya doğru büyük bir sıçrama yapmak için biraz daha çaba göstermelisiniz. Bu yüzden bazı özel hikaye anlatma tekniklerinde ustalaşmanız gerekiyor.

Ustalaşmanız gereken teknikler

Sparkol’a göre, PowerPoint sunumunuzu hazırlamanıza güçlendirmenize yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birçok hikaye anlatma tekniği var. Bununla birlikte, farklı durumlar ve amaçlar için inşa edildiğinden, her birinin güçlü ve zayıf yönleri vardır.

İşte deneyebileceğiniz teknikler:

1. Monomyth Tekniği:

 Disney’in Aslan Kral hikayesini bize anlatmak için kullandığı teknik buydu. Güvenli bölgelerini terk etmesi, bilinmeyene doğru ürkütücü bir yolculuğa çıkması ve bir gün kat kat güçlenerek geri dönmesi gereken bir kahramanı konu alıyor.

2. Dağ:

Bu teknik neredeyse monomyth tekniğine benzer, ancak dramalar veya ekstra drama içeren bir şey için daha uygundur. Gerilimi bir noktaya koyarsınız, ancak birikim doğrusaldır.

3. İç İçe Döngüler:

İlişkili en az iki hikaye bulabilirseniz, bu teknik PowerPoint sunumunuzu hızlandırabilir. Bu tekniği kullanarak, iletmek istediğiniz ana hikayeyi gizlemek için hikayelerinizi üst üste katmanlarsınız.

4. Mini Grafikler:

Bu teknik iki farklı durumu karşılaştırır. İkna edici bir sunuma uygun, ütopik dünyamız ile gerçek dünya koşulları arasındaki fark olabilir.

5. Medias Res’te:

Bu teknik, bu duruma götüren yolu öğrenmeden önce izleyicilerinizin tutkusunu ve ruhunu ‘yakmanıza’ olanak tanır. Bu yüzden önce, tüm gerilimi önünüze koyarsınız ve daha sonra oraya vardığınız yolu açıklamanız gerekir.

6. Yakınsak Fikirler:

Hiç Love’ı izledin mi? Bu hikaye anlatma tekniği, filmin nasıl oynandığıyla aynıdır.

7. Yanlış başlangıç:

Bu hikaye anlatma tekniği, tahmin edilebilir bir hikayenin ortasında bir dizi olay kullanır. Başka bir deyişle, oyunun ortasına büyük bir olay örgüsü koyuyorsunuz. Bu teknik birçok kişi tarafından tercih edilir, ancak yalnızca birkaçı onu kusursuz bir şekilde uygulayabilir. Belki de birkaç kişiden birisiniz.

8. Yaprak Yapısı:

Bu teknikte birçok farklı hikaye anlatmak zorunda kalacaksınız ama temelde tek bir çekirdeğe sahip olacaksınız. Paulo Coelho’nun Portobello Cadısı’nı okudunuz mu? Evet, bu teknik bununla aynı.

Peki, bir sonraki sunumunuz için hangi tekniği seçeceksiniz? İlk olarak, seçmeniz gereken PowerPoint sunumunuzu geliştirmek için hikaye anlatma tekniklerini ne zaman seçeceğinizi bildiğinizden emin olun.

Belirli bir hikaye anlatma tekniği ile sunum yapmama ne zaman izin verilir?

PowerPoint sunumunuzu geliştirmek için hikaye anlatımını kullanmadan önce yapmanız gereken ilk şey, sunumunuzu yapılandırmak . Örneğin, Jack ve Fasulye Sırığı hikayesini birdenbire anlatamazsınız çünkü dinleyicilerinizin kafası karışacaktır.

Hikayenizi de gerçekten iyi planlamalı, çözmek istediğiniz sorunla ilişkilendirmeli, hesabınızı ürününüzün gücüyle ilişkilendirmeli ve sunumdaki ana nokta markanız veya ürününüz olsa bile keyifli hale getirmelisiniz.

Mükemmel bir sunumun, sunum yapan kişinin yeteneğinden büyük ölçüde etkilendiğini unutmayın. Bu nedenle, slaytlarınıza hikaye anlatmak için çok fazla şey koymayın ve bunları hikayenizi desteklemek için kullanın. PowerPoint sunumunuzu olabildiğince yaratıcı hale getirin ve çok fazla slayt olmadan sunum yapabilirsiniz.

Sunumunuzu desteklemek için videolar veya illüstrasyonlar kullanmaktan çekinmeyin, ancak hikayenizi devam ettirebilecek akıllıca seçimler yapın. Bu özelliklerin eklenmesi, izleyicinin dikkatini çekmenize ve sunumunuza konsantre olmanıza çok yardımcı olacaktır.

Hala herhangi bir konuda tereddüt ediyorsanız, arkadaşlarınızdan akran değerlendirmesi isteyin. Sunum becerinizi deneme yanılmalarla geliştirebileceğinizi ve hatalarınızı şirket CEO’ları yerine meslektaşlarınızın önünde göstermenin daha iyi olduğunu unutmayın.

PowerPoint sunumunuzu geliştirebilecek hikaye anlatımı

Hikaye anlatımı, PowerPoint sunumunuzu geliştirmek istiyorsanız ihtiyacınız olan bir beceridir. Ancak PowerPoint sunumunuza önemli bir destek sağlamak için hikaye anlatımınıza yaratıcı bir PowerPoint tasarımıyla eşlik etmeniz gerekir.

Bu nedenle, PowerPoint sunumunuzu geliştirebilecek ne tür bir hikaye anlatımı olduğunu soruyorsanız, cevap, PowerPoint slaytlarınızla mükemmel bir şekilde çalışabilen cevaptır. Hedef kitlenize gösterdiğiniz kişiliğe ek olarak, her iki yön de etkili bir PowerPoint sunumunun kutsal üçgenidir.

Hikaye anlatımı, sunumunuzun en önemli yönü değildir, ancak çoğu insanın geliştirmeyi unuttuğu bir beceridir. Örneğin, eskiden yalnızca gerçeklere dayalı sunumlar yapan ve istedikleri geri bildirimi alamayan Cisco Systems’a bakın.

Şirket, daha izleyici dostu olmaya ve izleyicilere küçük işletmelerden yolculuğunu anlatmak için hikaye anlatımını kullanmaya karar verdikten sonra, bunu satışlarda önemli bir artış izledi. Hikayenizi insancıllaştırmanız ve ele almadığınız şeyleri PowerPoint sunum slaytlarının yapmasına izin vermeniz gerekiyor.

Hikaye anlatımınıza eşlik edecek yaratıcı PowerPoint slaytlarından bahsediyoruz…

Loop sunum hazırlama ekibiniz size bu konuda yardımcı olabilir! Büyük şirketlerin PowerPoint sunum slaytlarıyla ilgilenme konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip ekibimiz, uygun PowerPoint sunum slaytları oluşturmak ve slaytlarınızı bir sonraki seviyeye taşımak için ön koşula sahiptir.

PowerPoint sunumunuzu geliştirmek için hikaye anlatma tekniklerinin gerekli olduğunun farkındayız.